EKRANDAKİ RENKLER İLE BASKIDAKİ RENKLER NEDEN FARKLI GÖRÜNÜR?

Şubat 07, 2020 admin45 Cities, Nature , , , , 0 comments

Tasarıma henüz yeni başlamış yada amatör olarak baskı alan kişilerin baskı da karşılaştığı hatalardan biri, Ekranda görünen renk ile baskıda görünen renk arasında farklılık olmasıdır. Şimdi bu renk farkının nedenlerini anlatacağım sizlere bu yazıda. Özellikle grafik tasarım yada baskı işleriyle doğrudan ilişkiniz yoksa bu hataların olması çok doğaldır. Gelin şimdi sebeplerini birlikte inceleyelim!….

https://i1.wp.com/birtasarimci.net/wp-content/uploads/2019/11/RGB-ve-CMYK-Fark%C4%B1-Bidolubask%C4%B1.jpg?resize=833%2C306&ssl=1
CMYK vs. RGB

 Öncelikle tüm baskı meteryallerinin CMYK ile hazırlandığını bilelim. CMYK 4 rengin birleşmesi ile oluşan tüm renklerdir. Baskıda ekranda gördüğümüz rengi yakalamamız için CMYK şarttır.  CMYK açılımı ise , Cyan, Magenta, Yellow ve anahtar renk Blacktır. Farkındaysanız Tüm renklerin baş harfi ile oluşmuş CMYK sadece Black baş harfi yerine “K” harfi kullanılmıştır. Bunun sebebi ise Black Anahtar renk yani “Key” kelimesinden alınmıştır. CMYK da sonda bulunan K harfi. Bu 4 Renk karışımı ile oluşan bu karışıma CMYK diyoruz.

Gelelim RGB’ye: RGB mantığını anladığınız üzere CMYK’dan farkı 3 Renkten oluşmasıdır. Red, Green ve Blue. Yanı Kırmızı, Yeşil ve Mavinin karışımları ile oluşmuş renk setidir. RGB’de tüm renkler bu renklerin ve CMYK’dan farklı olarak ışığın kullanımıyla elde edilir. En önemli nokta RGB renkler ile hazırlanmış tasarımımız baskıya gitmeyecekse ekranda en iyi yöntemdir.

Bu iki yöntem arasındaki en önemli fark ışığında işe katılmasıdır. RGB de karışıma ışık, CMYK’da ise boyalar ve pigmentler katılır. Bu nedenle ekran ve baskıda aynı rengi  yakalamak mümkün değildir. 

Baskı İçin Tasarımda Yapılan Başlıca Hatalar

https://i0.wp.com/birtasarimci.net/wp-content/uploads/2019/11/cmyk-vs-rgb-.png?resize=685%2C386&ssl=1

Tasarım sektöründeki tecrübelerim ile bugüne dek gördüğüm en yaygın hatalardan biri RGB ve CMYK arasındaki farkın dikkate alınmadığı tasarımlardır.

Baskı için doğru renkler nasıl ayarlanır? 

Bazı durumlarda, baskı için tasarımda yer alan renkleri RGB’den CMYK’ya dönüştürmeniz gerekmez, bu durum tasarımınızın karmaşıklığına ve kullandığınız renklere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Peki ama baskı için renk modunu nasıl ayarlayacaksınız? Eğer Photoshop kullanıyorsanız, bu işlem oldukça basit. Öncelikle ‘Görüntü’ menüsüne gidip, oradan ‘Mod’ seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Ardından renk modunu seçebileceğiniz ekran açılacak ve işlemi oradan gerçekleştirebileceksiniz. Photoshop renkler CMYK’ya dönüştürüldüğünde tasarımın nasıl görüneceğini size gösterecektir. Çoğu tasarım için, muhtemelen renkler arasında, özellikle de mavi ve yeşil renklerinde ton farklılığı olabileceğini göreceksiniz.

Mavilerin biraz farklı olduğunu fark ederseniz, yapılacak en iyi şey ‘Seçmeli Renk’ ayar katmanı kullanmaktır. Bunu yaptığınızda, bazı macentaları kaldırabilir ve ekstra camgöbeği ve siyah için değiştirebilirsiniz. Bu, baskı işlemi sırasında mavinin dönmesini engellemeye yardımcı olacaktır.

Yeşillerinizin biraz farklı göründüğünü fark ederseniz, başka bir ‘Seçmeli Renk’ ayar katmanı kullanın, ancak bu sefer biraz camgöbeğini çıkarın ve biraz sarı renk için değiştirin. Bunu yaparken, yeşillerin normale döndüğünü görmelisiniz.

About the Author

Leave a Comment!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir